Vallen en opstaan

Geen enkel mens heeft leren lopen zonder te vallen.

Als je nadenkt over groeien en we vorige keer nadachten over de baby en potige peuter, dan heeft dat kleine mensje ergens op die route leren lopen. Er zijn kleintjes die gaan gewoon. Ze denken er niet over na, dat leren lopen een gevaar met zich meedraagt. Je ziet dat ze het proberen en vol verbazing ter aarde storten. Vervolgens krabbelen ze op en met een dikke knuffel van een liefdevolle empathische ouder proberen ze het nog een keer. Je hebt ook hummels die eerst kijken. Je zíet ze denken. Ze observeren en overdenken het, om het daarna héél voorzichtig ook eens te proberen. Dit zijn vaak ook de hummels die ‘ineens’ Acrylverf schilderij uit 2006weglopen. Ze wachten net zo lang tot ze het volledig doordacht hebben en het vertrouwen voelen dat het ze lukt. Elk mens heeft verschillende leerstijlen, daar kom ik later nog een keer op terug. Maar wat valt nu op bij alle kinderen die hebben leren lopen? Dat ze allemaal vallen. Geen enkel mens heeft leren lopen zonder te vallen. Wat maakt dat we niet meer mogen vallen? Of, wat maakt dat we onze kinderen zoveel mogelijk willen behoeden voor vallen, letterlijk of figuurlijk?

Het blijkt uit onderzoek dat kinderen meer letsel oplopen doordat ze minder buitenspelen en dus minder vallen. Blijkbaar kun je dus leren hoe je veilig valt. Er bestaat ook valtraining bijvoorbeeld. Je leert hierbij op de juiste manier vallen, waardoor de angst en de (ernst van het) letsel afnemen.

Waar wij als mensen fouten mogen maken (van onszelf en anderen) kan er geleerd worden.

Je kunt een bepaalde veerkracht ontwikkelen met betrekking tot het opdoen van vallen en mislukkingen. En alleen waar wij als mensen fouten mogen maken (van onszelf en anderen) kan er geleerd worden. Waar niks mag mislukken, kan niks nieuws ontstaan!

Durf jij fouten te maken? Kijk jij je fouten recht in de ogen zodat je ervan kunt leren? Hoe heerlijk is de wetenschap dat, als je valt, je gewoon op mag staan en het opnieuw mag proberen.

Een gedachte over “Vallen en opstaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s